Pagina's

Totaal aantal pageviews

dinsdag 22 november 2011

De componist als marketeer

We kenden al het Youtube Symfonie Orkest, waarvoor muzikanten uit de hele wereld via Youtube auditie kunnen doen. De Youtube Componist is, zo laat het filmje hieronder zien, een nieuw fenomeen. Want hoe breng je je composities als min of meer klassiek componist op een aansprekende manier aan de man?

We kennen de traditionele methode van een uitgever vinden voor de bladmuziek in combinatie met het uitgeven van een cd.
David Lang nodigt pianisten uit hun interpretatie van zijn compositie 'memory pieces' via Youtube op te sturen. Daarmee doen ze tegelijkertijd mee aan een wedstrijd. De winnaar krijgt een vliegreis naar New York aangeboden en natuurlijk een optreden. Ga voor het downloaden van de bladmuziek, het beluisteren van de compositie en een volledig overzicht van de voorwaarden naar de website van uitgeverij Schirmer of naar Youtube en kijk naar een filmpje, waarin de componist alles toelicht:     

zondag 13 november 2011

Met je schoenen muziek maken

Adidas heeft een schoen op de markt gebracht waarmee dansers al tappend muziek kunnen maken. De schoenen bevatten sensoren en staan draadloos in verbinding met speakers. De dansers kunnen van te voren de geluiden voor hielen en voorvoet instellen. Kijk naar het filmpje hoe het werkt:

John Valk (tip van Cora Mulder)
Bron: Website van het tijdschrift Wired

woensdag 9 november 2011

Sinterklaas en Mozart

Wat hebben Sinterklaas en de componist Mozart gemeen ? Niet veel, zou je zo op het eerste gezicht zeggen, maar bij het beluisteren van Mozarts Haffner Serenade zie en hoor je in gedachten de stoomboot al aankomen. De melodie van “ Zie ginds komt de stoomboot” duikt in deze compositie steeds herkenbaar op, maar dan in een mineur oftewel kleine terts toonsoort in plaats van majeur oftewel grote terts toonsoort:

dinsdag 8 november 2011

De jazzcoryfeeën van nu zijn vrouwen

Ze zijn jong en ze worden gelauwerd om hun muziek, instrumentale kunnen en als bandleider. Het is een trend in de jazz: vrouwen nemen de leiding.

De interneteditie van de volkskrant had het over "sexy vrouwen nemen de leiding", de gedrukte editie liet het woord sexy weg in de aankondiging. In augustus was het zover: de jonge jazz-bassiste en componiste Esperanza Spalding (26) stond op de cover van The New York Times Magazine, het style-nummer. Dan ben je doorgebroken tot de elite van het Amerikaanse culturele leven.
Lees het artikel van Wim Bossema verder op de website van de volkskrant.




Ondanks subsidie niet naar muziekles

Een subsidie ter waarde van tachtig miljoen euro heeft er niet voor gezorgd dat er veel meer arme kinderen naar sport- of op muziekles gingen. Aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau, luister en naar kijk de achtergronden:

Bron: http://www.nos.nl/

maandag 7 november 2011

Songteksten met akkoorden voor de iPad

Chords+Lyrics (€5,99) is een eenvoudige en krachtige applicatie om songteksten met akkoorden te verzamelen, te beheren en te bewerken op de iPad.
Net zoals de  iPhone/iPad app  MySongbook (€1,99) en de eerder besproken uitgebreidere onSong (€4,99) is deze toepassing bedoeld voor muzikanten, die zichzelf of een zanger begeleiden op gitaar of keyboard en geen zin meer hebben in stapels papieren op het podium.
Chords + Lyrics is in tegenstelling tot onSong en MySongbook uitsluitend bestemd voor de iPad, voelt wat intuitiever aan, maar vertoont nog een aantal bugs en is nog niet helemaal compatible met OS 5. In landschapsmodus ziet alles er overzichtelijk uit. Met een simpele druk op de knop kun je een song in een andere toonsoort zetten. Teksten vanaf internet importeren is ook mogelijk. Kijk naar de demo:

Concierto de Aranjuez, voor de helft onzichtbaar

Van Stevie Wonder, Ray Charles, Jose Feliciano, Andrea Bocelli en Jules de Korte is bekend dat zij behalve zanger ook nog blind zijn. Maar als je de gemiddelde Nederlander zou vragen " ken je soms ook een  blinde componist", dan zal hij het antwoord denk ik schuldig moeten blijven. Tenzij je toevallig onlangs op de Spaanse televisie de documentaire hebt gezien "La Mitad Invisible" (de helft onzichtbaar) over het "Concierto d'Aranjuez'' voor gitaar en orkest van de blinde componist Joaquin Rodrigo (1901-1999).
klik hier om de video te bekijken
Bewerkingen
Dit stuk, met name vanwege het meeslepende middendeel, is misschien wel meest gespeelde Spaanse klassieke muziekwerk aller tijden. Het bekende thema hoor je te pas en te onpas terug in begeleidingsmuziek bij inzamelacties, reclames, vocale bewerkingen door o.a. de Libanese zangeres Fairuz, door Demis Roussos. Niet met alle bewerkingen was de componist even blij. Maar er zijn gelukkig positieve uitzonderingen zoals het fijnzinnige blazersarrangement van jazzcomponist Gil Evans met de trompetsolo's van Miles Davis in "Sketches of Spain'' en de recente opnames van de op dit moment misschien wel beste Spaanse flamencogitarist Vincente Amigo.

Ontstaan
Rodrigo schreef de muziek in Parijs, in 1938, in braille (zie afb links)

Jazz elementen in klassieke muziek begin 20e eeuw

Het waren begin vorige eeuw met name in Frankrijk woonachtige componisten, die zich af en toe lieten inspireren door jazz: Debussy in een paar van zijn pianowerken, Ravel in zijn 2e vioolsonate, Milhaud in La Creation du monde" en Strawinsky o.a in zijn Ebony Concert.
Als er een muziekstijl is die onmiskenbaar voortgebracht is door de Verenigde Staten dan is dat de jazz. Claude Debussy kwam hoogst waarschijnlijk in contact met ragtime toen de Amerikaanse band van John Philip Sousa op tournee in Europa in 1900 de Parijse Expositie aandeed. De ragtimestijl verwerkte hij in meerdere pianowerken. De bekendste is Golliwag's Cakewalk (uit Children's Corner suite 1908, op de afb. hiernaast de omslag van de bladmuziekuitgave) waarin hij tevens Wagner's Tristan motief citeert.  Latere pianowerken met een Ragtime inslag zijn o.a. "Le petit nègre"(1909), "Minstrels" (1910) en "General lavine--excentric".
Ragtime werd behalve voor de syncopische muziek van o.a. Scott Joplin in die tijd ook gebruikt als verzamelnaam voor de toenmalige jazz. Een eerder artikel wijdde ik aan de specifieke vernieuwende impulsen die van Debussy's muziek uitgingen. De vergaande accoordstapelingen, die zijn werk kenmerkten, hebben het idioom van de latere Big Band en die van de bebop beinvloed. En in de legendarische arrangementen van het koppel Miles Davis en Gil Evans is Debussy's compositorisch pionierwerk hoorbaar in de toepassing van modale toonaarden.

zaterdag 5 november 2011

Meer zingen in de klas

Zingen in de klas: het is goed voor de ontwikkeling van kinderen én ontzettend leuk! Maar het gebeurt helaas niet altijd structureel in het basisonderwijs. Met de campagne ‘Zing’es’ vragen Muziek Centrum Nederland, Fonds voor Cultuurparticipatie en Kunstfactor aandacht voor het belang van zingen in de klas.

U bent groepsleerkracht? Ga naar de  inspirerende en gevarieerde kick-off bijeenkomst van de campagne Zing’es. Deze vindt plaats op woensdag 30 november in de Doelen in Rotterdam. De dag start met een symposium, met een viertal interactieve workshops waarbij zingen in de klas centraal staat en een paneldiscussie. Een feestelijke muziektheatervoorstelling ‘Zing’es de hele dag door!’ met onder andere Loes Luca, Kim Hoorweg, de Utrechtse Studenten Cantorij en zingende schoolklassen sluit deze dag af. Klik hier voor een overzicht en tijden van het hele programma.

U kunt zich opgeven voor deze dag via www.kunstfactor.nl/zing-es.

Speciale zoekmachines voor muziek

Iedereen overkomt het wel eens. Er zit een melodie in je hoofd en je komt maar niet op de naam. Traditionele zoekmachines op internet bieden dan geen uitkomst. Die zijn gebaseerd op tekstinvoer. De afgelopen jaren zijn er zoekmachines voor muziek ontworpen, die werken op basis van audioinvoer, dwz het inzingen van een melodie, muziek uit een speaker, of het ritmisch tikken van een melodie op de spatiebalk, of het inspelen van een melodie op een virtueel klavier. (In het pre-internettijdperk bestonden er boeken met alfabetische lijsten van muziekstukken, waarvan de herkenningsmelodie was gereduceerd tot een opeenvolging van notennamen, getransponeerd naar C, zie bijvoorbeeld "a dictionary of opera and songthemes" in Bibliotheek Rotterdam).

Een kleine inventarisatie:

Informatie over gitaren van liefhebbers op internet

Er zijn veel muzikanten die hun enthousiasme en liefde voor hun instrument en muziek etaleren op een eigen weblog. Het komt niet vaak voor, dat zij die informatie ook echt interessant maken voor anderen.

Gitarist Theo Vermeer (afb links) doet dat met aanstekelijke passie.
Op zijn website  geeft hij informatie over zijn instrumenten, randapparatuur, favoriete gitaristen etc.
Misschien wel het meest bijzonder is de manier waarop hij gitaren heeft laten fotograferen en een lijvig boek over zijn gitaarcollectie, dat je gratis kunt downloaden via de website.
(Afb rechts kam HofnerS7LRazerwood )
Klik hier voor boeken over gitaren te leen in Bibliotheek Rotterdam.


Bladmuziek maken op de iPad met iWritemusic

Een eenvoudige app om bladmuziek mee te maken: iWritemusic. Het was oorspronkelijk gemaakt voor het kleine scherm van de de iPhone, maar nu ook geschikt voor de iPad. Versie 2 kent inmiddels vele handige functies als meerstemmigheid, allerlei export- en printmogelijkheden, audioplayback, transponeren van fragmenten, etc. (€8,99) Kijk en luister zelf:

Zie ook mijn blogartikel over  Muzieknotatie, zelf muziek maken op de computer met een link naar een ander uitgebreider muzieknotatieprogramma voor de iPad: Symphony Pro

Tikken op tafel en een drumstel horen op je iPhone,iPad

De TableDrum app maakt gebruik van de ingebouwde microfoon van de iPhone of iPad om het tikken met je vinger of je ring direct om te zetten naar bijv een snare of kick geluid van een drumstel. Maar een video kan meer zeggen dan duizend woorden om uit te leggen:

Spelen op een concertvleugel in een concertzaal

Wie durft?

Vijf minuten spelen op een concertvleugel in een wereldberoemde concertzaal voor publiek en een jury, dat is de kern van De Rotterdamse Piano3daagse.
De zestiende Piano3daagse zal plaatsvinden van 28 tot en met 30 december 2011.

Inschrijven voor deelname aan het Vijf Minuten Festival 2011 is nu mogelijk! Wil je meedoen? Klik hier om in te schrijven.

De Piano3daagse

Tijdens het Vijfminutenfestival krijgen amateur-pianisten de unieke gelegenheid om in een concertzaal voor publiek hun passie voor de pianomuziek te laten horen.

Close harmony

 Samenzang is van alle tijden en van alle volkeren. Alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd, klassieke muziek, volksmuziek, populair.   
We spreken van close harmony als de muzikale lijnen van meerdere zangers dicht tegen elkaar zitten. Daardoor ontstaat binnen de samenklank een speciale rijkdom aan klank en kleuren. Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep.Het is hierbij belangrijk dat naast de nodige zangtechniek (en -theorie) veel aandacht wordt besteed aan het zingen van lastige toonafstanden, het luisteren naar samenklanken en deze zuiver te zingen alsmede het goed neerzetten van een stuk met elkaar. Dit is een van de moeilijkste vormen van zingen met een groep. Zingen in closeharmonystijl kan zowel met als zonder - dus a capella - instrumentale begeleiding.
Samenzingen in klein verband heeft ook een sociale functie en had in het verleden in sommige landen ook een politieke functie: samen zingen als dekmantel voor verboden politieke bijeenkomsten.

Zelf je Super Mario muziek maken


Heb je iets met oude computergames en de daarbij behorende elektronische muziekjes en weet je iets van notenschrift, dan kun je zelf aan de slag met het gratis te downloaden programma Mario Paint voor Windows en MAC om je eigen deuntjes samen te stellen. Daarbij kun je putten uit basisset van 20 klanken, die je op een notenbalk plaatst. Youtube staat vol met klinkende resultaten:

Muzikale improvisatie vroeger en nu

Als we het over belangrijke personen in de klassieke muziek hebben denken we het meestal aan componisten. We staan er niet altijd bij stil dat Bach, Mozart, Beethoven in hun tijd naast componist juist ook beroemde vertolkers waren. Dat we het nu over de componist Beethoven hebben is niet zo vreemd als we bedenken dat er van de vertolkingen niets bewaard is gebleven, geen opnames, alleen getuigenissen op papier, en partituren. En die partituren zijn niet altijd het resultaat van doorwrochte studeerkameroverpeinzingen. Ze kunnen ook een weerslag zijn van improvisaties, van ter plekke bedachte en uitgevoerde muziek. Zoals we nu vooral gewend zijn van jazzmusici.
Zo had Beethoven in 1808 geen tijd meer om een intro te componeren voor zijn Koraal Fantasie. Tijdens de premiere ging hij gewoon achter de piano zitten en schudde een intro uit zijn mouw. En daarvoor was Bach ook al gewend om te improviseren tijdens kerkdiensten. Ook de drijfveer om te imponeren op het podium zetten componisten als Beethoven, Mozart, Liszt, Chopin aan tot muzikale improvisatie. Dat hield niet in dat ogenschijnlijk spontane muzikale uitingen altijd gebaseerd waren op ter plekke ingegeven muzikale ideeen.

Apps voor gitaar

Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad,iPod touch en iPhone lijken zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de Androidmarkt. Een aantal titels, die alleen voor de iPhone, ipad beschikbaar waren zijn inmiddels ook voor de Android uitgegeven, zoals de Gibson Learn and Master Guitar.Als je gaat zoeken zul je veel apps vinden. Ik heb er hieronder een paar uitgelicht. Maar eerst even naar het visuele notenbeeld, het muziekschrift voor gitaar.
Tabulatuurnotatie is een vorm van muzieknotatie die gebaseerd is op de gebruikte vingergrepen op

Een nieuwe online muziekgame voor kinderen: Oorkania

Stichting Oorkaan lanceerde onlangs in de Phiharmonie Haarlem de online muziekgame 'Oorkania'. Daarmee wil het kinderen vanaf 6 jaar spelenderwijs in aanraking brengen met  voor hen minder voor de hand liggende muzikale genres,  zoals klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Zij maken in de game een muzikale reis door de ruimte, en voeren daarbij opdrachten uit en verzamelen klankballen om daar uiteindelijk een eigen compositie van te maken. Bekijk de trailer:

Gitaarles op Youtube met Justin Sandercoe


Een instrument leren spelen via Youtube. Video, bewegend beeld is zeer geschikt om te laten zien hoe je een instrument bespeelt: houding, vingerzetting, de combinatie met het geproduceerde muzikale geluid, met mondelinge toelichting. Je mist bij Youtube wel feedback op je muzikale verrichtingen. De 'Online muziekschool' biedt juist wel weer die combinatie van instructie, uitvoeren van de instructie en feedback.
Toch kan youtube als aanvullend lesmateriaal een prima medium zijn. In in eerder artikel wees ik op de jazzpiano filmpjes van Doug McKenzie, waarin de combinatie van notenschrift, beeld van de handen op het klavier en audio een verhelderende eenheid vormen.
Gitaar is nog steeds een van de meest populaire muziekinstrumenten.

Het groente orkest

Voor wie het nog niet is tegengekomen op internet of televisie ' Het groente orkest ' met uit groenten gesneden instrumenten:

Hollandse hits als Rap en omgekeerd

Een leuk bedachte en uitgevoerde uitwisseling van twee uiterste muziekstijlen: Ali b en consorte brengen in het Trostvprogramma Ali b op volle toeren rapversies van "Gouwe ouwe hollandse hits", omgekeerd proberen de Hollandse zangers in hun eigen stijl rapnummers te zingen. Hier een aflevering met Dennie Christian met het nummer "Rosamunde":

Componeren in de stijl van de oude meesters

Muziek componeren in een eigen muzikale stijl. Meestal laat je je eerst inspireren door bestaande muziek. Arnold Schönberg eerste composities ademden nog duidelijk de sfeer van Brahms en Wagner, voordat hij zich een geheel eigen manier revolutionaire a-tonale stijl (12 toons muziek) eigen maakte. Er zijn ook componisten, die soms bewúst teruggrijpen naar de oude meesters:

Peter van Anrooy, bekend van de Piet Hein Rhapsodie , schreef midden vorige eeuw een reeks variaties voor piano op de melodie van het volksliedje 'Aan de oever van de snelle Vliet ' in de stijl van Bach, Handel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Clementie, Kuhlau, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Chopin, Gounod, Rossini, Bizet, Lalo, en Joh. Strauss.
Luister hier naar het thema:

Synesthesie, een letter zien of een klank horen en daarbij een kleur zien

Al vele jaren doet Tessa van Leeuwen onderzoek naar de tegenstrijdige wisselwerking tussen zintuiglijke impulsen en zintuiglijke waarnemingen. In de neurobiologie heet dat synesthesie: je hoort bijvoorbeeld een klank en ziet daarbij ook een kleur. Onlangs promoveerde zij in de Radboud Universiteit Nijmegen op de vraag hoe het oproepen van kleuren bij het zien van letters werkt in de hersenen. Bij mensen met synesthesie werken de zintuigen op een bijzondere manier samen: een waarneming in één zintuig ook meteen een andere, extra waarneming op, meestal in een ander zintuig. Ze zien bijvoorbeeld kleuren bij het luisteren naar muziek. Zoals synestheet en onderzoeker Sean Day: “Als ik muziek aan heb in de auto, ben ik niet alleen omringd door geluid, maar ook door kleuren. Het is alsof ik een psychedelische zonnebril op heb, met bewegende, transparante kleuren”. Unknown Object

Wat kan ik spelen als pianist?

Je speelt al een paar jaar piano of je bent net begonnen. Welke muziekstukken kan ik technisch en muzikaal aan om te spelen?
Je docent zal je daar zeker in kunnen adviseren.

Bibliotheek Rotterdam heeft voor beginnende pianisten een aparte kast ingeruimd met bladmuziek. Klik hier voor een compleet overzicht van alle speelmuziek voor beginnende pianisten.

Kinderen maken online orkestmuziek met "" ik componeer"


 Met deze tool wanen kinderen zich even componist van orkestmuziek. En ze kunnen hun composities ook direct beluisteren. Ga aan de slag op www.ikcomponeer.nl .

Veel voorkennis, dwz kennis van notenschrift, instrumenten of muziektheorie is niet nodig. De makers is het er vooral om te doen geweest nieuwsgierigheid op te wekken bij kinderen voor de klank van het orkest, het creeren van een muzikaal  verloop.

Barbafoon

Op de website van Barbapapa kunnen jonge kinderen zelf muziekmaken door op de " Barbatoetsen" te klikken. Wat ze spelen kunnen ze tegelijkertijd opnemen en opnieuw beluisteren. ook kunnen ze een melodie proberen na te spelen. Klik op het plaatje om naar de Barbafoon te gaan (flash moet geinstalleerd zijn, dus niet afspeelbaar op een iPad):


Klik hier om naar de website te gaan

Muziek maken houd het brein scherp

Kinderen verplicht op blokfluit-, viool- of pianoles sturen is zo gek nog niet. 
Jaren later kunnen ze daar namelijk nog de vruchten van plukken, zelfs als ze dan niet meer spelen. 
Het houdt de hersenen namelijk een levenlang scherp.
  
Onderzoek
Het onderzoek, uitgevoerd door de American Psychological Association, omvatte zeventig gezonde ouderen tussen 60 en 83 jaar met wisselende muzikale ervaring. De musici scoorden duidelijk beter op verschillende cognitieve testen, dan de ouderen die nooit hadden geleerd een instrument te bespelen of noten te lezen.

Bladmuziek uit de het Muziekcentrum van de omroep digitaal beschikbaar


Bij de bezuinigingsmaatregelen voor het Muziekcentrum van de Omroep is in de pers vooral aandacht  geweest voor de directe gevolgen van het wegvallen van een  aantal ensembles. Maar ook ondersteunende diensten zoals de muziekbibliotheek dreigen te maken te krijgen met inperking van beschikbare middelen. Daarnaast vallen er gelukkig ook positieve geluiden te horen. Sinds eind mei is een selectie van ruim 5000 titels bladmuziek digitaal beschikbaar via de speciaal ontwikkelde website www.muziekschatten.nl.

Wikifonia, een plek op internet om bladmuziek te plaatsen en te delen met anderen

Wikifonia is een legale website voor muziekpartituren, cq zogenaamde 'lead sheets', dwz melodie, songtekst en akkoordaanduidingen. Het gaat voornamelijk om populaire muziek. Iedereen kan er, na het aanmaken van een account gratis partituren, teksten en akkoordenschema's op zetten en afhalen of bestaande partituren bewerken.  "They are all created and revised by the Wikifonia community. From each sheet you find on Wikifonia, you can download a high quality pdf file. You can use the sheets for personal use only."

Klassieke bladmuziek op internet

Op internet zoeken naar gratis bladmuziek van klassieke muziekwerken ?   
Grote kans dat de website van de The International Music Score Library Project (IMSLP), ook wel bekend als de Petrucci Music Library uitkomst biedt. 
De databank bestaat voornamelijk uit scans in PDF formaat van oude bladmuziekuitgaven, waarvan de auteursrechtelijke termijn verstreken is.
Daarnaast  tref je er partituren aan van hedendaagse componisten, die hun muziek willen delen met anderen (op basis van een Creative Commons licensie).

Bladmuziek van klassieke koorwerken op internet

 Choral Public Domain Library (CPDL, ook ChoralWiki) is een digitale bibliotheek met partituren van meer dan 11.000 klassieke koorwerken die gratis beschikbaar gesteld worden onder een open-source licensie. Behalve partituren in PDF, Sibelius, Finale formaat bevat de CPDL veel composities in midi formaat, afspeelbare bladmuziek als hulpmiddel bij het instuderen. Er kan gezocht worden naar geschikte koormuziek vanuit vele criteria: genre, stijl, tijdperk, aantal/soort stemmen, componistennaam. En er is een levendig forum, waar bezoekers met specifieke vragen terecht kunnen. Meer dan 600 editors en componsiten leveren een bijdrage.

Bladmuziek van theaterliedjes digitaal beschikbaar



Oorlog en vrede, geluk en liefde of juist het ontbreken daarvan, maar ook vrouwenkiesrecht en zelfs intercontinentaal telefoonverkeer: geen onderwerp of er is wel een lied over gemaakt. Ook liedjes zónder onderwerp, ‘onzinliedjes’, zijn van alle tijden. In het verleden brachten straatzangers nieuwtjes uit stad en land ten gehore; ze waren niet alleen de boodschappers van het nieuws, maar voorzagen dat ook meteen van commentaar. Van de weergave van de algemene moraal ontwikkelden de liedjes zich tot persoonlijke aanklachten tegen misstanden in de maatschappij of de machthebbers van dat moment. Naast de geëngageerde liedjes, bleef ook het ‘lichte’ repertoire populair.

donderdag 3 november 2011

Welk instrument wil ik gaan bespelen?

Jaarlijks brengt het Prinses Christina Concours een magazine uit voor 8 jarige kinderen: kies je instrument. Met dit gratis magazine en de bijbehorende website wil het Prinses Christina Concours jonge kinderen aanmoedigen een instrument te leren spelen. De site is bedoeld voor kinderen. Bij elk instrument vertellen kinderen, die al een instrument bespelen, in een videofilmpje over hoe zij het maken van muziek beleven. Job vertelt over zijn cello:

De site bevat verder:
- tips voor leuke (blad)muziek om te spelen
- op postcode kun je voor elk instrument zoeken naar docenten.
- een prikbord, spelletjes en kleurplaten die je kunt downloaden.
John Valk.

Bron: De Pyramide, muziektijdschrift voor het primair onderwijs, uitgave van het Gehrelsinstituut.

Te leen in Bibliotheek Rotterdam het boek:
Welk instrument past bij mijn kind? een eenvoudige methode om het meest geschikte instrument voor uw kind uit te zoeken: een handleiding voor ouders. Klik hier voor meer informatie.

woensdag 2 november 2011

De computer hoort welke akkoorden er bij een muziekstuk horen

Een beetje muzikant kan bij het beluisteren van muziek de bijpassende basisakkoorden benoemen. Dat kost soms tijd en moeite. En de bladmuziek is misschien ook niet altijd snel te vinden.Het programma Chord Pickout helpt je bij het vinden van de juiste akkoorden. Het programma zet bijpassende akkoorden boven het geluidsspoor.


  • Standaard audioformaten (mp3,wave etc) worden ondersteund
  • De gevonden akkoorden zijn te editen
  • De akkoorden worden ook weergegeven in gitaargrepen
  • De songtekst kan erbij gezet worden
  • Het akkoordschema bij de muziek kan je uitprinten
Een vergelijkbaar programma is iChords, met zowel een gitaar- als pianodisplay:





John Valk

Audio naar bladmuziek omzetten

 De laatste weken kreeg ik regelmatig emails met vragen hoe audio om te zetten naar bladmuziek, dwz audio in mp3 of cd/flacformaat omzetten naar bladmuziek.  Moeilijkheid is dat het nog steeds lastig is instrumenten digitaal vanuit enkelvoudig audiokanaal te scheiden. Er is programmatuur die audio naar midi omzet (klik op de links aan het einde van dit artikel). En midi kun je dan weer downloaden in een notenopmaakprogramma als Sibelius en andere gratis programma's Het hiermee verkregen notenbeeld is zelden mooi, behalve als het om 1 instrument gaat en strak in de maat is ingespeeld. Elke lichte afwijking in voorgeschreven timing en notenduur is zichtbaar in nootjes die net voor de maatstreep komen te staan etc. Soms kan het programma dat rechttrekken (quantize), maar in de praktijk blijft er meestal nog het nodige te sleutelen. Bijwerken kost tijd en je moet toch wel iets van muziektheorie, akkoordenleer beheersen.

dinsdag 1 november 2011

Wat biedt de iPad voor muzikanten?

(laatst bijgewerkt  1 nov 2011) De iPad 1 was een uitvergrote versie van de iPhone, waar je niet mee kan bellen, maar die wel handig is voor mail, surfen, video, gaming, het bekijken van ebooks, kranten,foto's en tijdschriften. Het is wel een gesloten systeem, geen USB aansluiting (wel aansluiting met een computer via speciaal snoer), geen flash, sinds kort (iOS 4.2) Midi ondersteuning en multitasking. Inmiddels is er de iPAd 2, waarmee je ook kunt filmen en fotograferen. Hij is wat dunner, lichter en sneller om de applicaties, waar de iPad 1 wat moeite me had ,soepeler te laten verlopen.
De iPad was aanvankelijk weinig geschikt voor het gebruik van meer geavanceerde muziekbewerkingsprogramma's. Inmiddels zijn de Music Apps niet meer aan te slepen. In dit blogartikel de meest in het oog springende.  Bleep!BOX, een combinatie van drum machine en sequenzer bestond al lang voor de iPhone en iPod Touch en er was na de introductie van de iPAd in America snel een versie voor de iPad .
iPad DJ Rana Sobhany laat in een filmpje zien welke programma's zij gebruikt.