Pagina's

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2011

Speciale zoekmachines voor muziek

Iedereen overkomt het wel eens. Er zit een melodie in je hoofd en je komt maar niet op de naam. Traditionele zoekmachines op internet bieden dan geen uitkomst. Die zijn gebaseerd op tekstinvoer. De afgelopen jaren zijn er zoekmachines voor muziek ontworpen, die werken op basis van audioinvoer, dwz het inzingen van een melodie, muziek uit een speaker, of het ritmisch tikken van een melodie op de spatiebalk, of het inspelen van een melodie op een virtueel klavier. (In het pre-internettijdperk bestonden er boeken met alfabetische lijsten van muziekstukken, waarvan de herkenningsmelodie was gereduceerd tot een opeenvolging van notennamen, getransponeerd naar C, zie bijvoorbeeld "a dictionary of opera and songthemes" in Bibliotheek Rotterdam).

Een kleine inventarisatie:


Onder het motto "click and sing or hum" lijkt Midomi met miljoenen nummers, klassiek en populair te beschikken over de meest uitgebeide database van muziekfragmenten met een link naar de muziekhandel. Gebruikers kunnen ook zelfgemaakte muziek insturen. De achterliggende techniek, Multimodal Adaptive Recognition System - oftewel MARS weegt bij de speurtocht naar het juiste nummer verschillende parameters - zoals pitch, snelheidsvariaties, tekst en stiltes in de muziek - mee. De zoekmachine is gebouwd door het bedrijf Melodis, dat is opgericht door studenten van de Amerikaanse Stanford-universiteit. Midomi is ook geschikt voor de i-Phone. Klik hier voor een artikel over een ervaring met zoeken in Midomi.

Een andere toepassing is TrackID, aangeboden in de mobiele telefoontoestellen van Sony Ericsson. Via het menu in de telefoon wordt de toepassing geopend. Daarna kan de gebruiker de toepassing starten en de telefoon bij een luidspreker houden. Het is ook mogelijk om nummers die via de ingebouwde radio worden afgespeeld te laten herkennen. De telefoon maakt dan een opname van 10 seconden van het nummer waarna het verbinding zoekt met internet. Een aantal seconden later zal er op het display van het toestel de uitvoerdende artiest of band en de naam van het nummer verschijnen. Tevens is het mogelijk om via internet het gevonden nummer te downloaden. TrackID maakt gebruik van Gracenote Media Database, ookwel bekend als Compact Disc Database. (info uit wikipedia)  

 Het populaire Shazam en ook Soundhound is vergelijkbaar met TrackID , maar geschikt voor diverse typen mobiele telefoons. Daarnaast is er ook MusicID voor de iPhone. Deze vindt ook aanvullende informatie in de vorm van songteksten, biografieen van artiesten.
 Musipedia beschikt over een breed spectrum aan invoermogelijkheden: via een virtuele piano, via de computermuis, of via een aangesloten microfoon of via zgn "contour based search" voor als je niet precies weet hoe de melodie verloopt of via ritmisch tikken op het toetsenbord .

Door Jan van Os werd ik gewezen op de mede door hem ontwikkelde Melodycatcher, dat werkt op een virtueel pianotoetsenbord: "De benadering voor het zoeken is anders dan die van Musipedia. De zoekresultaten zijn daardoor vaak nauwkeuriger. Daardoor komen van niet al te lange series ingevoerde noten vaak veel thema's naar voren die sterk op het gezochte thema lijken, wat het zoeken naar (spelen rondom) thema's voor veel muziekliefhebbers extra interessant kan maken. Het piano-toetsenbord en het contourdisplay hebben extra aanpassingsopties. Interessant is verder dat de in het veld "Notes" verschijnende tekens via copy en past direct per mail kunnen worden uitgewisseld en door de ontvanger weer afgespeeld om zo over een thema te kunnen communiceren. De database bevat klassieke thema's volkswijsjes, en ook veel moderne melodieën en blijft groeien. De resultaten zijn direct afspeelbare MIDI files met een link naar de bron van waaraf ze afkomstig zijn. Dit vormt ook een alternatieve manier om de on-line MIDI wereld te ontsluiten."
In de Songtapper tik je op de spatiebalk het ritme in, waarna de applicatie gaat zoeken in een bestand van 80.000 muziekstukken.
Tunespotting werkt op basis van inspelen via het computertoetsenbord of via microfoon.
Folktunefinder is een zoekmachine voor volksmuziek in een database van 200.000 melodieen. Toets hiervoor op de website zonder op het ritme te letten een paar tonen van de melodie in op een klavier of een viool/banjo toets en de zoekresultaten worden zichtbaar.
Bij Tunebot kun je alleen via een aangesloten microfoon iets inzingen. De applicatie lijkt nog in de kinderschoenen te staan.


John Valk