Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 2 november 2011

Audio naar bladmuziek omzetten

 De laatste weken kreeg ik regelmatig emails met vragen hoe audio om te zetten naar bladmuziek, dwz audio in mp3 of cd/flacformaat omzetten naar bladmuziek.  Moeilijkheid is dat het nog steeds lastig is instrumenten digitaal vanuit enkelvoudig audiokanaal te scheiden. Er is programmatuur die audio naar midi omzet (klik op de links aan het einde van dit artikel). En midi kun je dan weer downloaden in een notenopmaakprogramma als Sibelius en andere gratis programma's Het hiermee verkregen notenbeeld is zelden mooi, behalve als het om 1 instrument gaat en strak in de maat is ingespeeld. Elke lichte afwijking in voorgeschreven timing en notenduur is zichtbaar in nootjes die net voor de maatstreep komen te staan etc. Soms kan het programma dat rechttrekken (quantize), maar in de praktijk blijft er meestal nog het nodige te sleutelen. Bijwerken kost tijd en je moet toch wel iets van muziektheorie, akkoordenleer beheersen.

 Op onderstaande sites vindt je meer info over programmatuur om bladmuziek te maken vanaf audio: Je kunt ook vanaf een gitaar of keyboard via een midiaansluiting direct muziek opnemen  in een computerprogramma als Cubase, Sibelius en zichtbaar maken in de noteneditor. En ook met Band in a Box kun je audio importeren, die omgezet wordt in midi.
Ik werk zelf wel eens jazzsolos van de cd uit in bladmuziek, als studie/oefenmateriaal via het programma Amazing Slow Downer. Dat programma kan muziek vertraagt afspelen, zonder dat de toonhoogte verandert. Dat geeft je dan weer de tijd goed te luisteren en de muziek op te schrijven. Het programma is beschikbaar voor PC,Mac,Iphone. Bekijk de demo:

Op onderstaande sites vindt je meer info over programmatuur om bladmuziek te maken vanaf audio:
How to make sheetmusic recording?
Audio to sheetmusic
Meer tips zijn uiteraard welkom! Mail me (via de link onder mijn foto rechts) of reageer op dit artikel (door op reacties onder dit artikel te klikken). John Valk