Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Zoeken naar gratis bladmuziek op internet?

(laatst bijgewerkt op 8-11-2011) Muziek op internet is al jaren een hot item in de media. En dan gaat het vooral om verschuivingen in de markt van muziekdragers met daarmee gepaard gaande grote commerciele en auteursrechtelijke belangen en conflicten met alle problemen voor de rechthebbenden rond het illegaal downloaden van muziek. De discussie gaat hierbij altijd om audio en niet om bladmuziek in pdf formaat, in een formaat van notenopmaakprogramma's als Sibelius of het meer universele formaat midi.
De commerciele impact lijkt in het geval van bladmuziek op internet veel minder groot dan bij audio.
Op welke schaal wordt er bladmuziek al dan niet legaal direct van internet betrokken? Wat wordt er aangeboden? Een volledig beeld is lastig te schetsen.  In nieuwsgroepen of via torrents vindt je nog wel eens illegale kopieen. En als je bladmuziek gevonden hebt is het meestal noodzakelijk dit voor verder gebruik uit te printen of je gebruikt je laptop Tabletpc, iPad als bladmuzieklezer. Voor legale digitale bladmuziek is o.a. iTunes een prima bron.
Je kunt voor het zoeken naar bladmuziek op titel van muziekwerk nog wel een bepaalde handigheid ontwikkelen. Meer specifiek zoeken naar bladmuziek op internet is lastig. In de zin van "hoe zoek ik iets voor viool en gitaar?" Catalogi van muziekbibliotheken bieden die toegang wel. Veel titels zijn onzichtbaar voor de traditionele algemene zoekmachines. Het zoeken in Google op de term "gratis bladmuziek" levert een diffuus geheel van zoekresultaten op. Scorcer een metacrawler voor bladmuziekbronnen op internet en probeert dat probleem te doorbreken. Het biedt toegang tot een groot aantal databases van gratis klassieke en populaire muziek. Probeer deze zoekmachine hieronder uit:
Search for free sheet music, tabs, backing tracks, lyrics and mp3












Wat we ook zien is dat er op het gebied van klassieke muziek en muziek met een nationale erfgoedwaarde initiatieven genomen zijn bladmuziek te digitaliseren en te publiceren op internet.
De Muziek Bibliotheek van de Omroep doet dat op http://www.muziekschatten.nl/
Bij het vertolken van klasieke bladmuziek is de noodzaak van een volledig uitgeschreven arrangement meer aanwezig dan bij het vertolken van popmuziek. Vertolkers van populaire muziek hebben vaak genoeg aan de tekst met bijbehorende gitaarakkoorden. http://www.bossanovaguitar.com/ is een uitgebreide site met teksten/accoorden van bossa nova muziek. De kwaliteit van wat je verder aantreft aan teksten met akkoorden is wisselend. Wat er aan akkoorden is toegevoegd klopt niet altijd. Wikifonia op http://www.wikifonia.org/ is een plek om online bladmuziek te plaatsen en te delen. En dan gaat het hier om zogenaamde  lead sheets, bladmuziek van vooral populaire muziek, waarbij alleen melodie in notenschrift, teksten en behorende akkoorden te vinden zijn. Het is gratis te downloaden. Je kunt er veel vinden en alles is juridisch afgedekt.
Het auteursrecht speelt bij lang geleden overleden componisten ook minder, wat het makkelijker maakt bladmuziek van klassieke muziek te publiceren op het internet. Soms betreft het 'roofdrukken'van oude fysieke uitgaven. In de linker kolom staan een aantal links naar gratis digitale bladmuziek, u ziet dat de klassieke muziek hier oververtegenwoordigd is. Natuurlijk is er ook populaire bladmuziek te vinden. Vaak gaat het om illegale copieen van gedrukte uitgaven. Dat is op internet ruim voorradig, wisselend van kwaliteit. Hoogst zelden zet een artiest zelf bladmuziek op internet.  Bij toeval vond ik digitale bladmuziek op de site van Karin Bloemen (het nummer Zuid-Afrika is te vinden in het archief bij de songteksten) en Tom Jobim (Aguas de marco, handschrift van de componist):



Zie ook  mijn artikelen op de blog van bibliotheekl Rotterdam over bladmuziek op internet:
Bladmuziek van theaterliedjes digitaal beschikbaarop internet
Klassieke bladmuziek op internet
Bladmuziek van klassieke koorwerken op internet
Wikifonia, een plek op internet om bladmuziek te plaatsen en te delen met anderen


Kijk in het menu-item "links" hierboven aan de pagina naar een lijst van bronnen van gratis bladmuziek op internet.

Reageer op dit bericht als je meer (legale) bladmuziek op sites van populaire artiesten tegenkomt. 
Tekst John Valk