Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Krontjong

De naam Krontjong is voor menigeen gedrenkt in een geur van nostalgie, tempo doeloe, "Indie verloren, rampspoed geboren", Tante Lien. Toch is het nog een levend muziekgenre, er vinden regelmatig uitvoeringen plaats en men probeert sinds de jaren 60 het genre ook vernieuwingsimpulsen te geven door het te mengen met andere stijlen als jazz en pop. Hetty Koes Endang is zo’n zangeres, klik hier om haar te horen zingen. Het woord 'krontjong' verwijst eigenlijk naar een muziekinstrument: de 5 snarige luit. Als muzikaal genre is het onstaan vanuit een vermenging van Portugese en Javaanse tradities.
Bibliotheek Rotterdam beschikt over een uitgebreide collectie Krontjong bladmuziek, klik op de titels voor meer informatie en de beschikbaarheid:Lagu Lagu Indonesia indah deel 1 , lagu Lagu Indonesia indah deel 2 , Uit de zak van de tjelana monjet , Tembang Indonesia cantik , Krontjong liederen , Krontjong melodieën , Volkslieder aus aller Welt 12: Heft Indonesien

Klik hier voor het downloaden van gratis midi files.
Klik op de website van de Semarang Photoarchives of die van de de Indoshop voor het downloaden van gratis bladmuziek voor gitaar, piano en zangstem of melodieinstrument.
Kijk in de catalogus van de Centrale Discotheek Rotterdam voor Krontjongcd's.
Bekijk het muziekprogramma op de Ton Tong Fair (de voormalige Pasar Malam) van 19 tm 30 mei 2010.

John Valk