Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Muziek online vastleggen in noten en delen met anderen

Het muzieknotenopmaakprogramma Noteflight biedt veel meer dan de standaard muzieknotatieprogramma’s:

Behalve dat je bladmuziek gratis online kunt samenstellen en bewerken, kun je je composities makkelijk delen met anderen via bestaande internettechnieken als linken, bookmarken en embedden.


Muziekdocenten zouden op deze manier makkelijk eigengemaakte oefeningen voor leerlingen kunnen uitwisselen. In een reactie van Jos Herfs begreep ik dat schoolmuziekdocenten het programma in hun lessen gaan gebruiken.De site van Noteflight biedt al toegang tot een volledig ingerichte leeromgeving met alle mogelijke vormen van interactie tussen leraren en leerlingen:


Het embedden biedt mogelijkheden webteksten over muziek te combineren met tegelijkertijd te bekijken en te beluisteren notenvoorbeelden. Dat laatste vergde tot nu toe allerlei ingewikkelde handelingen zowel voor de samensteller als de lezer, bijvoorbeeld met een notenopmaakprogramma als Sibelius of het gratis Musescore en Finale Notepad. Dat moet je installeren op je computer. En om in het geval van Sibelius een samengesteld stukje bladmuziek op internet te kunnen lezen moet je als lezer “Scorch” downloaden, een speciale reader om de muziek te kunnen lezen en te beluisteren.
De muzieknotatieprogramma’s liepen tot nu toe achter bij online teksteditors als Google documents.
Noteflight is internet gericht, gratis, platform onafhankelijk, nog steeds in ontwikkeling en er is voor wat betreft muzieknotatie een behoorlijke inhaalslag gemaakt in gemak, toegankelijkheid, vindbaarheid en uitwissseling.
Om zelf aan de slag te gaan bezoek de website van Noteflight .
Hieronder een snel gemaakt voorbeeld met de eerste maten van het Wilhelmus, klik op de afspeelknop of op de Noteflightbanner om de volledige opmaak te zien:


Inmiddels kun je op deze weblog meerdere artikelen vinden met notenvoorbeelden, gemaakt met Noteflight. Op de site van Noteflight zelf tref je ook meer uitgewerkte partituren aan bijv de Imperial March van John Williams uit de Starwars films.  Regelmatig komen er nieuwe versies uit met nieuwe of verbeterde functionaliteit. Het programma bevat nu al veel bewerkingsmogelijkheden: transponeren, allerlei sleutels toevoegen, verbindingsbogen aanbrengen, partijen printen, tempowisselingen aanbrengen etc. Bestaande (midi)files kun je inladen, maar ook exporteren naar midi is mogelijk. In de gratis basisversie kun je maximaal 36 partituren opslaan.
Voor het opslaan van meer partituren kun je opgraden naar de betaalde versie, Crescendo, ($ 49,- per jaar) . Deze betaalde versie biedt ook veel meer bewerkingsmogelijkhden, o.a. een keuzemogelijkheid voor gitaartabulatuur, betere geluidskwaliteit van instrumenten, een audiomixer:

De applicatie is gebouwd op 'Flash', dat zich steeds meer gaat lenen voor meer complexe geluidsbewerkingen. Houd er wel rekening mee dat de iPhone en de iPad geen flash ondersteunt, zodat met Noteflight gemaakte partituren op deze apparaten niet zichtbaar zijn. Hopelijk komt Apple met Adobe (de makers van Flash)nog eens tot een overeenkomst!? En als je via Wordpress een blog aanmaakt  zul je merken dat Wordpress ook niet Flash ondersteunt (tenzij je de blog zelf host).
links:
John Valk (Programma getipt door Rita Niland) (laatst bijgewerkt op 01-10-2010)