Een normale toonladder bevat de 7 basistonen, waarmee je een melodie kunt maken. Als je de daar de 4e en 7e toon weghaalt houd je de pentatonische toonladder over. Een pentatonische toonladder bestaat dus uit vijf noten. Vele culturen (Chinees,Keltisch)en muziekstromingen (blues) gebruiken de pentatoniek. Ook klassieke muziek kan pentatonische elementen bevatten, luister bijvoorbeeld naar de melodie van 'Morgenstimmung' uit de 'Peer Gynt Suite' van Edvard Grieg:
Ook veel kinderliedjes zijn gebaseerd op pentatoniek. In jazzimprovisaties wordt ook vaak gebnruik gemaakt van pentatoniek.
Kijk en luister naar een de 'normale toonladder', vervolgens met weglating van de 4e en de 7e toon naar een pentatonische toonladder. Als je de 6e toon onderaan plaatst ontstaat een pentatonische mineur toonladder. De tonen van deze mineur variant zie je terug in de blues.
Bobby McFerrin sleept op onnavolgbare wijze het publiek mee in de de kracht van pentatoniek
Bibliotheek Rotterdam beschikt over vele boeken met informatie en praktische oefeningen rond de pentatonische toonladder, waaronder Inside improvisations series vol.2: pentatonics door Jerry Bergonzi