Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Riffs voor gitaristen

Popgitaristen leren soms graag van hun idolen. Het bestuderen en naspelen van riff's is daarbij een geliefd onderdeel. Bibliotheek Rotterdam beschikt over een breed arsenaal aan bladmuziek in traditioneel notenschrift of tabulatuur met riff's van bekende popartiesten en popgroepen.
Klik hier voor een lijst.


Een riff is een begrip in de muziekwereld, waarmee een ritmisch basispatroon bedoeld wordt. Voorbeelden van riffs zijn de intro's van composities. Riffs kunnen ook een repeterende eigenschap hebben. Ze komen dan iedere keer weer in een compositie om de hoek kijken en fungeren op die manier als een fundament voor de melodie.

Voorbeelden (klik op de titels voor bladmuziek in Bibliotheek Rotterdam):

- 100 licks & chops voor rockgitaar alle licks en chops die je nodig hebt, plus de toepassing, voor krachtige, intense rock.Door Phil Capone.
- het, met powerakkoorden opgebouwde, deuntje op de slaggitaar van Ritchie Blackmore van Deep Purple in "Smoke on the water"
- niet speciaal voor gitaar, maar In de jazz kent men de intro van de compositie van Miles Davis in So What. Ook het Dave Brubeck kwartet maakte veel gebruikt van riffs, bijvoorbeeld in Take Five, luister naar de 'riff' in de beginmaat, welke bepalend is voor het hele stuk:





- In de blues is de opening van Dust My Blues van Elmore James heel bekend.
- In de rock'n roll is het Chuck Berry gitaarintro een standaard riff.


- Voodoo Child (Slight Return)' van Jimi Hendrix werd eind 2009 uitgeroepen tot de song met de beste gitaarriff aller tijden. (Zie de afbeelding hierboven voor de bladmuziek in tabulatuur en hier voor het downloaden van een midifile) Het nummer uit 1970 won het van de Guns N' Roses-klassieker 'Sweet Child O'Mine' in een poll van Musicradar. 'Whole Lotta Love' van Led Zeppelin haalde brons.



John Valk (met info uit Wikipedia)