Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Historische Balinese muziek opnieuw uitgebracht

Wie wel eens in Indonesie is geweest, en zowel Java en Bali bezocht heeft zal ongetwijfeld, gewild of ongewild, de klanken tot zich genomen hebben van de fascinerende, voor de westerling bijna wezensvreemd klinkende tradionele Gamelan. De muziek op de trommels en gongs van Java zal daarbij veel rustiger en gedragener in de oren hebben geklonken dan de meer hectisch, virtuoos overkomende Balinese variant. Bijzonder is nu dat opnamen uit 1928 van Balinese muziek onlangs opnieuw zijn uitgebracht op cd en dat hedendaagse Balinese muzikanten via deze opnamen weer kennis kunnen maken met deels verloren gegane speelwijzen.

Cd uitgaven: The roots of gamalan: Bali,1928 – New York,1941 (World Arbiter 2001)Bali 1928 Vol1 – Gamelan Gong Keybyar (World Arbiter 2011) Klik hier om naar een fragment te luisteren.
Korte films van ensembles en dansers zijn te bekijken via www.arbiterrecords.com/catalogworld.html
De Canadese musicoloog Colin McPhee was in de jaren 30 van de vorige eeuw de eerste die de Balinese muziek uitvoerig bestudeerde, transcripties en composities schreef.
Hiermee stond hij onbedoeld mede aan de wieg van de Minimal Music, een stroming, die in de jaren 70 onstond met componisten als Philip Glass en Steve Reich als de belangrijke vertegenwoordigers.
Peter van Amstel verwoordt de roots van Minimal Music op zijn weblog kernachtig: “De structuur van Indonesische gamelanmuziek is cyclisch, een slag op een grote bronzen gong markeert het eindpunt van een ronde en luidt het begin van de volgende in. Met slagen op kleinere gongs en laag klinkende metallofoons worden kortere tijdspannen gemarkeerd, zo vormt een steeds herhaald patroon een grofmazig maar regelmatig raamwerk waarop melodieën worden geënt.”
Meer geoefende pianisten kunnen terecht bij Bibliotheek Rotterdam voor de bladmuziek van het stuk Balinese Ceremonial Music van Colin McPhee voor piano 4 handen. Het derde deel, Tabuh Teluh, is te horen in onderstaand luistervoorbeeld. Ook de partituur van Tabuh Tabuhan maakt deel uit van de collectie van Bibliotheek Rotterdam. Ga naar de website van Centrale Discotheek Rotterdam voor cd opnamen. John Valk
Luister naar een korte lezing over pionierswerk van Colin McPhee en naar een uitvoering door McPhee en Benjamin Britten van "Tabuh Teluh, Balinese melodies" getranscribeerd voor piano 4 handen, en fragmenten van de in 1936 gecomponeerde Orkestsuite Tabuh Tabuhan, het Pianoconcert en Blaasoctet (totale duur ongeveer 17min):