Pagina's

Totaal aantal pageviews

dinsdag 25 oktober 2011

Popster Beyonce blijkt af te stammen van klassiek componist Gustav Mahler

Vooraanstaand Mahlerbiograaf Norman Lebrecht onthult in een recente publicatie, dat je in de stamboom van popster Beyonce, koningin van de moderne R&B, een directe lijn kunt trekken naar de rond 1900 levende componist Gustav Mahler:
" Beyonce is zo aanwezig, straalt zoveel energie en concentratie uit, daarin lijkt zij heel erg op Mahler".
Naaste familie van Mahler verhuisde vorige eeuw naar de Verenigde Staten en een van de familieleden raakte verwant met Beyoncé’s voorvaderen met Afrikaanse roots. Gustav Mahler was Joods maar bekeerde zich tot het katholicisme, vooral om dirigent van de Wiener Staats Opera te kunnen worden.
(In die dagen waren publieke functies in Duitsland en Oostenrijk niet toegankelijk voor Joden). Norman Lebrecht: “Een van Mahler’s thema’s was multiculturalisme…Mahler zou de muziek van Beyonce gewaardeerd hebben… ik was blij dat het Beyoncé was en niet Madonna…” Mahler stond open voor nieuwe technieken, ideeen. Zijn muziek is niet direct toegankelijk voor een breed publiek, symfonisch, intens, ogenschijnlijk chaotisch, het ene moment intens lyrisch, dan ineens weer heftig. Tegelijkertijd kon hij grote bewondering opbrengen voor componisten van het lichte genre als Franz Lehar. Het gaat mijns inziens wat ver beider muzikaliteit direct te linken maar de verwantschap is op zich een leuke ontdekking.

Luister hier naar misschien wel het meest toegankelijke en bekende muziekwerk van Gustav Mahler het 'Adagietto' , (o.a. gebruikt voor de film "Death in Venice") uit de 5e symfonie, een opname uit 1926, uitgevoerd door het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg, die als een van de eersten de kwaliteit van Mahler's muziek onderkende en zich ook manifesteerde als pleitbezorger van het eerste uur .
Download hier de bladmuziek van het Adagietto, voor piano bewerkt
 
Kijk hier naar naar de clip "Best Thing I Never Had" van Beyoncé en zoek de overeenkomsten:



John Valk


Bibliotheek Rotterdam beschikt over een uitgebreide collectie boeken, bladmuziek,cd's, dvd's en digitale informatie over Gustav Mahler en Beyoncé.
Uitgelicht:
Mahler, zijn leven en werk. Hoorcollege op cd (luisterboek) door Leo Samama



Bladmuziek van Beyoncé in haar songbook
"B'day"






Zie ook het artikel in de Sun van 5 september 2011