Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Touchscreen kerkorgels




In het tijdschrift Computeridee (nr.11/2011) een artikel over Gerben van den Akker, die de toetsen van een akoustisch orgel koppelt aan een een virtueel orgel. Dat virtueel orgel bestaat uit een tabletpc met touchscreen, waarmee hij de registers kan bedienen van meerdere virtuele orgels. Hauptwerk is het computerprogramma, dat toegang verschaft tot gesampelde orgelklanken. Het geluid van een akoustisch orgel wordt voortgebracht door lucht door orgelpijpen te persen.Elk kerkorgel heeft weer andere klankeigenschappen. Het voordeel van een programma als Hauptwerk is dat je de keuze hebt uit meerdere orgels.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat je van elk orgel elke toonhoogte in elk register(klankkleur) moet opnemen en opslaan. Kijk en luister naar het muziekstuk "Wie Wohl ist mir" van J.S.Bach, gespeeld door Gerben van den Akker op het Hauptwerk orgel in Velesovo (Slovenie):    

Bibliotheek Rotterdam beschikt over meer dan 500 bundels bladmuziek voor kerkorgel. Klik hier voor een volledige lijst. Klik hier voor een volledige lijst van boeken, bladmuziek, informatie, cd's.
John Valk
Aanbieders van orgelsamplesets:
www.prospectum.com
www.sonusparadisi.cz
www.milandigitalaudio
www.virtual-organs.nl