Pagina's

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2011

Bladmuziek uit de het Muziekcentrum van de omroep digitaal beschikbaar


Bij de bezuinigingsmaatregelen voor het Muziekcentrum van de Omroep is in de pers vooral aandacht  geweest voor de directe gevolgen van het wegvallen van een  aantal ensembles. Maar ook ondersteunende diensten zoals de muziekbibliotheek dreigen te maken te krijgen met inperking van beschikbare middelen. Daarnaast vallen er gelukkig ook positieve geluiden te horen. Sinds eind mei is een selectie van ruim 5000 titels bladmuziek digitaal beschikbaar via de speciaal ontwikkelde website www.muziekschatten.nl.



De Muziekbibliotheek van de Omroep bevat een van de grootste collecties bladmuziek van Europa. De collecties bestaan uit gedrukte muziek, arrangementen, boeken en tijdschriften.Onbekend object
De bladmuziek van ruim 5.000 werken in diverse genres (koorwerken, lichte muziek, salonmuziek, klassieke muziek, tunes en arrangementen) kan via www.muziekschatten.nl worden gedownload en geprint. Van een aantal werken kunnen naast de partituur ook de partijen worden geprint. De voor dit project geselecteerde werken zijn veelal buiten beeld geraakt. Dankzij digitalisering kunnen deze weer bij een breder publiek onder de aandacht komen.

Enkele voorbeelden van beschikbare gedigitaliseerde werken: de Missa festiva van Philip Loots, liederen van Jan Brandts Buys en Richard Hol, de fluitsonate van Jacques Beers, pianosonates van Julius Röntgen, tunes van bekende programma’s als Farce Majeure en de Bonte Dinsdagavondtrein alsook Der alte Brumbär van Julius Fučik voor salonorkest. Later dit seizoen volgen nog meer populaire liedjes (zoals Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, Zandvoort bij de zee) en honderden arrangementen van radio-ensembles van weleer en het Metropole Orkest.
Bron: website Muziekcentrum van de omroep