Pagina's

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2011

Gitaarles op Youtube met Justin Sandercoe


Een instrument leren spelen via Youtube. Video, bewegend beeld is zeer geschikt om te laten zien hoe je een instrument bespeelt: houding, vingerzetting, de combinatie met het geproduceerde muzikale geluid, met mondelinge toelichting. Je mist bij Youtube wel feedback op je muzikale verrichtingen. De 'Online muziekschool' biedt juist wel weer die combinatie van instructie, uitvoeren van de instructie en feedback.
Toch kan youtube als aanvullend lesmateriaal een prima medium zijn. In in eerder artikel wees ik op de jazzpiano filmpjes van Doug McKenzie, waarin de combinatie van notenschrift, beeld van de handen op het klavier en audio een verhelderende eenheid vormen.
Gitaar is nog steeds een van de meest populaire muziekinstrumenten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een gitarist de meest succesvolle muziekleraar op Youtube is. En dan hebben we het over Justin Sandercou met meer dan 25.000 bezoekers per dag! Dat succes is niet alleen te herleiden tot de didactische, muzikale kwaliteit van zijn filmpjes, de compleetheid van zijn lessen, dat hij met zijn gitaarlessen een pionier was op Youtube of het feit dat hij speelde in de band van Katie Melua. Nee, ik denk dat de manier waarop hij die filmpjes aanbiedt, de bron van succes is geweest. Hij biedt ze namelijk gratis aan met de vraag om een vrijwillige financiele bijdrage. Zelf geeft hij toe dat hij misschien wel rijker was geworden als hij geld voor zijn lessen zou hebben gevraagd, maar die meeropbrengst staat voor hem niet in verhouding tot het bereik dat hij heeft. Indirect verdiende hij ook aan de opbrengst van filmmuziek, doordat Sony hem via Youtube op het spoor kwam. Zijn lessen heeft hij ondergebracht als een samenhangend geheel in een website met verwijzingen naar Youtube.
Zie hieronder een voorbeeldfilmpje uit de beginnerscursus over het spelen van een D akkoord. Hij legt het in het Engels uit, maar de Nederlandse vertaling kun je in gedrukte vorm als PDF downloaden
 
Links:
Een interview uit 2010 in de Australische Courier Mail