Pagina's

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2011

Klassieke bladmuziek op internet

Op internet zoeken naar gratis bladmuziek van klassieke muziekwerken ?   
Grote kans dat de website van de The International Music Score Library Project (IMSLP), ook wel bekend als de Petrucci Music Library uitkomst biedt. 
De databank bestaat voornamelijk uit scans in PDF formaat van oude bladmuziekuitgaven, waarvan de auteursrechtelijke termijn verstreken is.
Daarnaast  tref je er partituren aan van hedendaagse componisten, die hun muziek willen delen met anderen (op basis van een Creative Commons licensie).
Een van de grootste projecten was het uploaden van het complete werk van Johann Sebastiaan Bach in de eerste Bach-Gesellschaft Uitgave (1851-99). Verder tref je er alle werken aan van o.a. Beethoven, Brahms, Canteloube, Chabrier, Chausson, Chopin, Corelli, Debussy, D'Indy, Dukas, Fauré, Handel, Palestrina, Ravel, Roussel, Satie, Schubert, Schumann, Scriabin, Sibelius, en een groot gedeelte van het werk van  Mozart en  Liszt.
Momenteel (stand 11 juni 2011) biedt deze website er zo'n 96.000 partituren van 39.000 composities aan, van meer dan 4000 componisten. Sinds 2010 bevat de site ook geluidsopnamen voor studiedoeleinden.
Vanaf 13 oktober 2007 tot 29 juni 2008 lag het project stil wegens geschillen over auteursrechten. Dat had vooral te maken met nationale verschillen in de auteursrechtelijk vastgestelde termijn na overlijden van de componist. In sommige landen is dat 70 jaar, in andere landen 50 jaar.
In 2009 stond de site in de top honderd beste websites van PC Magazine.
Vergelijkbare grootschalige projecten op het gebied van klassieke bladmuziek zijn:

  • Mutopia projectgericht op typeset partituren.
  • Choral Public Domain Library: gericht op (meerstemmig) vocale muziek
  • Werner Icking Music Archive: bevat vooral oude muziek Zie ook mijn artikelen elders op deze blog over gratis bladmuziek op internet.
    John Valk