Pagina's

Totaal aantal pageviews

woensdag 19 oktober 2011

Faalangst bij musici

Je moet voorspelen of voorzingen, om die ene plek te verwerven in de musical , om toegelaten te worden tot het conservatorium, of gewoon optreden op een leerlingenuitvoering van je docent. De een wordt juist geinspireerd door de aanwezigheid van toehoorders de ander lukt het maar niet  de zenuwen voldoende te onderdrukken, trillende vingers of stem zijn het gevolg, weg timing en uitdrukkingskracht. Vaak meer in de beleving van de musicus dan van de toehoorder.



Podium-, faalangst en paniekstoornissen komen bij musici opvallend vaak voor, niet alleen bij amateur-, maar ook bij boeroepsmusici. Uit onderzoek blijkt, dat 40 procent betablokkers slikt om angsten te onderdrukken. Toch wordt er nauwelijks over gepraat: het taboe is groot, omdat het je carriere zou kunnen schaden.
De muziekpoli van het LUMC in Leiden is een nieuw behandelcentrum dat gespecialiseerd is in deze klachten. Zie voor meer info het artikel van Evelien van Veen op de site 'Hart en ziel', (een initiatief van de Volkskrant). Luister hier naar het interview met initiatiefneemster Esther van Fenema, psychiater en violiste.




- Het boek Podiumangst van Pim Wippoo en Liesbeth Citroen-Warners, te leen bij Bibliotheek Rotterdam geeft handige tips hoe je je het best kunt voorbereiden op een optreden voor publiek, hoe je op een gezonde manier met spanning kunt leren omgaan.
- Op de website van het Kenniscentrum Psychologie wordt uit de doeken gedaan wat podiumangst precies inhoudt.
- Klik hier voor een samenvatting van het artikel "Gig tips" in het tijdschrift Music Maker met praktische tips.

Aladin
, de vraagbaak van de openbare bibliotheken geeft ook antwoord op de vraag 'waar meer informatie te vinden over kunstenaars en faalangst'