Pagina's

Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2011

Apps voor gitaar

Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad,iPod touch en iPhone lijken zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de Androidmarkt. Een aantal titels, die alleen voor de iPhone, ipad beschikbaar waren zijn inmiddels ook voor de Android uitgegeven, zoals de Gibson Learn and Master Guitar.Als je gaat zoeken zul je veel apps vinden. Ik heb er hieronder een paar uitgelicht. Maar eerst even naar het visuele notenbeeld, het muziekschrift voor gitaar.
Tabulatuurnotatie is een vorm van muzieknotatie die gebaseerd is op de gebruikte vingergrepen op
de snaren en toets (gitaarhals), is in essentie een visuele weergave hiervan.  Zie op de afbeelding hierboden het verschil 'geeikte' notatie en tabulatuur. Tabulatuurschrift wordt dan ook vooral gebruikt voor snaar-, waaronder gitaar en toetsins trumenten, al moet gezegd worden dat voor piano (klavarscribo) en orgel tabulatuurnotatie nauwelijks gangbaar is. Net zoals voor de geeikte notatie bestaat er voor tabulatuur, of zoals vaak afgekort tot tab(s) ook programmatuur om via computer of tablet te tonen, te laten horen en te maken en bewerken.Guitar pro is al jaren een bekend computerprogramma voor de guitaar. Nu is er ook een opmaakprogramma voor de iPad:  Progression

Een soortgelijk programma is TabToolkit voor iPhone en iPad en Android.
Touchscreens maken het mogelijk snaren virtueel te tokkelen of in te drukken. Het vervangt natuurlijk niet een echte gitaar. Voor de iPhone, iPod touch en iPad is er de 'zakgitaar',  Pocket guitar, kijk luister naar "Wish you were here" van Pink Floyd:

 Ultimate guitar tabs , voor iPhone, iPod touch en iPad en Android, is een veelzijdige app voor het bekijken van gitaar tabs, en geeft toegang tot honderdduizenden muziekstukken, bestaande uit songtekst en bijbehorende akkoorden. Het kan aangevuld worden met Ultimate Guitar Tools om je gitaar te stemmen, een metronoom mee te laten tikken of om te zoeken in een uitgebreide database van akkoorden.
Een gitaar stemmen kun je met de app Guitar Toolkit of met Gibson Learn and Master Gu.it..a.r .. .


Klik hier voor een lijst met gratis iPhone apps voor gitaristen 




Voor wie op een alternatieve manier gitaar wil gaan spelen is er de Misa Digital Guitar:

Bibliotheek Rotterdam beschikt over een bijna 3000 banden bladmuziek voor gitaar, van klassiek tot en met riffs van bekende popgitaristen, boeken, dvd's. Ga voor een lijst naar de catalogus.
John Valk